donderdag 28 maart 2013

Designstoeltje

Bij dit stoeltje is gebruik gemaakt van rondgezet hout.Triplex laat zich in één richting buigen:het is dus belangrijk de nerf in de lengterichting te verwerken!
Zaag  een stukje triplex van 7-16 cm.
Leg het hout in een pannetje kokend water en laat het minstens een half uur op een laag pitje zachtjes sudderen.
Buig het natte hout om iets ronds met een omtrek van 24,5 cm.[wijnfles b.v.] en klem het met brede elastiekjes .
Minstens een weekje laten drogen!!!

Benodigd:rondgezet triplex voor de rug,multiplex 6 mm.,dun leer,fiberfill,stukje leer , correspondentiekaart  , Aleene’s tacky glue, bisonkit, hobbylijm, pootjes.

Werkwijze:Zaag de zijkanten en de zitting uit multiplex.Schuin de achterkant van de zitting30 graden af.Boor gaatjes voor de bevestiging van de poot.Wacht tot later met het op maat zagen van de rug.

Lijm fiberfill op de zitting en knip het strak langs de rand van het hout af.Knip leer voor de zitting.Smeer alleen lijm op de randen van de zitting en zet het leer goed straktrekkend over het fiberfill,vast.Door te rekken is het niet nodig de hoekjes in te knippen,wel aandacht besteden aan het verdelen van de ruimte.
 
Lijm een smal randje vast op de bodem . Knip de omhoogstaande hoeken weg en werk de hoeken zorgvuldig af.

Teken de zijkanten van de multiplex zijkant 2x over op correspondentiekaart en knip het patroon  iets binnen de lijnen uit.
Smeer één kant van een zijkant van multiplex in met lijm en lijm er ,weer strak trekkend,leer op vast.Doe lijm op de randen en lijm het leer er op vast.Bekleed één kant van de  correspondentiekaart met leer.Hele vlak insmeren en een klein randje aan de achterkant.
Smeer vervolgens alleen de rand van de achterkant van de correspondentiekaart in met lijm en zet vast op de buitenkant van de zijkant van de stoel.

Bekleed de andere zijkant op dezelfde wijze [spiegelbeeld !]Bepaal aan de hand van  het patroon het stuk  hout dat je nodig hebt voor de rug.Zaag boven en onderkant.Leg zitting en zijkanten strak tegen elkaar op de rug en teken de zijlijnen af.Zaag op maat.[ongeveer 5,7-5,9].Leg correspondentiekaart tegen de achterkant van de rug en teken af.Knip het karton weer iets binnen de lijnen uit.Lijm leer op de binnenkant van de rug.Smeer de randen in met lijm.Leer weer goed straktrekken en een klein randje leer vastzetten tegen de achterkant.Correspondentiekaart met leer bekleden en vastzetten,weer alleen lijm op het randje tegen de achterkant van de rug.

Prik gaatjes in het leer aan de achterkant van de zijkanten van de stoel op de plek waar je gaatjes geboord hebt.Lijm de pootjes.
Lijm de achterkant boven de pootjes op de rugleuning.
Smeer achter en zijkanten van de zitting in met hobbylijm en zet de zitting vast in de stoel.
Laat ,geklemd in elastiekjes,goed drogen.

4 opmerkingen:

 1. I love this contemporary chair! Thank you for the tutorial.
  Hugs, Drora

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hello from Spain: great job. It's a beautiful chair. Keep in touch

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige stoel is dit Wil, bedankt voor de workshop! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Que bonita y moderna,gracias por los planos!!!
  Besos.

  BeantwoordenVerwijderen